top of page
LILLÖRDAG - PUNK & BEYOND
PÅ FESTIVALEN 2019

ons 3 juli

Litterär stadsvandring
med inslag av punk historia

11.00 - 13.00

Utgår från Biblioteket | Storgatan 22

Svenska | Gratis

Med början vid Tranås Bibliotek tar den allkunnige bibliotekarien Magnus Grehn deltagarna i litteratur-residenset och allmänheten på en stadsvandring över Tranås litterära marker.

 

ons 3 juli

Punk brev - Dominic Williams - Passion for Words

14.00 - 15.00

M.O.A:S | Torggatan 4

English | Free

Under 80-talet fick punkare i Tranås kontakt med likasinnade runt om i världen via brevväxling, och utbytte därigenom tankar, idéer och information långt innan internet och sociala mediers genombrott. Dessa brev har bevarats och nu även arkiverats och digitaliserats på Folkrörelsearkivet. Förhoppningen är att arkivet med hjälp av fler brev, affischer och andra bidrag, hela tiden ska växa sig större. Samtidskonstnärerna Milica Denkovic, Irena Frantal och Martin Holm ska använda arkivet som utgångspunkt till något som kan komma att bli experimentella konstverk. Här diskuterar de projektet, punken och dess kulturella betydelse utifrån olika perspektiv.

 

ons 3 juli

Punk and beyond - punk och dess kultur

16.00 - 17:30

Tranås Restaurang & Pub | Storgatan 21A 

Svenska / English | Gratis / Free

Ett avslappnat och opretentiöst snack om punken över en eller två öl (eller kaffe). Vad betydde punken? Betyder den fortfarande något? Eller den eviga frågan: vad är punk? Det är ämnen som kanske, eller kanske inte, kommer upp. Diskussionen kan hamna var som helst och alla som är intresserade är välkomna. Som det ska vara. Punk, liksom.

 

ons 3 juli

Arne Wickander presentation med Bosse Löthen

18.00 - 19.00

BAN THAI | Storgatan 8

Svenska | Gratis

Arne Wickander växte upp i Bollmora, söder om Stockholm. Bodde högst upp i ett höghus, med utsikt över hela förorten. Nybyggd slum åt alla håll. Han var i tonåren när punken svepte över landet i slutet av 70-talet. Tristess byttes ut mot aktivitet. Man gick på spelningar, köpte skivor och började spela själv. Det skrevs en del också, mest låttexter, men också en del skönlitterära försök. På 90-talet försökte Arne bli seriös. Gick en skrivarkurs. Lärde sig hantverket, men tappade helt intresset. Skrev inte en rad på över 20 år. Men kunde till sist inte låta bli. Skrev romanen den tredje punkarn som kom ut hösten 2018. Den handlar om några punkare i en stockholmsförort. Boken är en pytt i panna på sånt som förknippas med tidig svensk punk. Allt från blandband till Beyaz. Språket har anpassats till innehållet. Rättstavning och grammatik har vräkts överbord. Kvar blir handling och dialog i ett högt tempo. Boken är en hyllning till impulsen. Den fick Selmapriset i våras. Med i presentationen är också Bosse Löthén – författare, radiopratare och musiker. "Bosse är med i min bok och kan sägas vara Bollmoras första punkare. På den tiden spelade han i bandet Skabb. Han har också skrivit en bok om ungefär samma tid och plats, så det kan nog bli ett kul samtal", säger Arne Wickander.

 

ons 3 juli

Frank Bergsten - Såsmord - Boksläpp

20.00 - 20.30

BAN THAI | Storgatan 8

Svenska | Gratis

Den gamle trummisen i Rövsvett och 16 Blåsare Utan Hjärna insåg efter nästan tjugo år att man blir inte rich and famous när man lirar hardcorepunk. Så efter nästan ytterligare tjugo år klickade han in på det gamla programmet Paint och tänkte försöka sig på lite humor. Han började rita gubbar, gummor, djur, muppar och andra svårdefinierbara existenser. Nä, han är inte speciellt rich and famous nu heller, men nu släpper han i alla fall sin fjärde seriebok betitlad 'Såsmord'.

 

ons 3 juli

Två män i en dambob

20.30 - 21.00

BAN THAI | Storgatan 8

Svenska / English | Gratis / Free

En duo som fått folk att ställa frågor som 'vad är detta?' och 'varför då?'. Bandet har numera blivit en institution på Fringen, och onsdagarna på Ban Thai är öronmärkta för parets bullerkupletter. Gamla svenska örhängen som behandlas och framförs lite mer omilt och taggigare än vanligt. Med Magnus som med sin megafon i högsta hugg skrålar fram gamla klassiker, och Karl bakom sin maskinpark som skapar vansinniga ljudpaletter i färger man inte visste fanns, bjuder damboben in till konsert som är ett soundtrack till pilsnerfilmen ni aldrig såg. Ni som sett dom vet vad jag pratar om, ni andra: håll i hatten!

ons 3 juli

Punk-prylar & skivor - Löken ställer ut

18.00 - 21.00

BAN THAI | Storgatan 8

Svenska | Gratis

En stor del av punken handlade (och handlar fortfarande) om gör-det-själv attityden. Att starta band, att själva arrangera konserter, ge ut sina egna alster, skriva artiklar i sina egna fanzines. Man gav ut små mängder kassetter, skivor, fanzines billigt eller så bytte man bara med varandra. Att hitta egna vägar att distribuera sina 'produkter' var en stor del av punken. Löken var/är en av dessa eldsjälar som, förutom att spela själv, startade kassettbolag och fanzines. Han kan berätta hur det gick till när man knöt kontakter med likasinnade runt hela världen. Under hela kvällen ställer han ut ett bord där han visar upp ett brett sortiment av prylar som han under åren införskaffat sig.

 

ons 3 juli

Johanna Jojo Wadensten

19.00 - 20.00

BAN THAI | Storgatan 8

Svenska | Gratis

Jojo (Belta 53) är en färgglad person som skriver låtar från hjärtat med detaljer som håller lyssnaren alert. Med punk i själen och en akustisk gitarr sprider hon glädje och ärlighet i all sin enkelhet. Publiken bjuds på en resa mellan fester, kärleksförklaringar, stunder av ångest och blöta utekvällar. Hög igenkänningsfaktor och ett leende på läpparna utlovas.

bottom of page