top of page

Fikapoesi: Gabriella Eftimie

Painted Greek Island

Gabriella Eftimie

2020-10-13

11:00

Online

Litteratur

Tillsätt ett poetiskt ljudlandskap till din förmiddag. Öppna ett nytt fönster på webbläsaren och lyssna på poesi samtidigt som du avnjuter fikat.
Fika = Kaffe, kaka, kompisar, konversation

Gabi Eftimie är poet och har publicerat tre diktsamlingar på rumänska med titeln Ochi rosii polaroid (Röda polaroid-ögon, Vinea, 2006), Nordul e o stare de spirit (Norden är ett sinnestillstånd) som kom ut 2015 och handlar om hennes tid i Sverige, precis som Sputnik în grădină (Sputnik i trädgården, 2020, OMG Publishing).
Våren 2009 deltog hon i en översättningsworkshop i Visby tillsammans med flera rumänska och svenska poeter. Då tolkade hon Viktor Johanssons dikter till rumänska. Några av hennes dikter publicerades i svensk översättning våren 2011 i antologin Om jag inte får tala med någon nu med rumänsk poesi, som förlaget Tranan har gett ut. De har även publicerats på engelska år 2011 i USA i antologin The Vanishing Point That Whistles: An Anthology of Contemporary Romanian Poetry: Talisman House. I Malmö där hon bor deltog jag våren 2012 i Världspoesidagen, tillsammans med andra poeter från olika länder. År 2019 besökte hon även Poesifestivalen i Jönköping, en stad där hon trivdes som fisken i vatten.
Sedan 2018 är hon lärare i engelska och svenska som andraspråk på Komvux.

bottom of page