top of page

Pia-Kristina Garde kommer till Tranås at the Fringe

Pia-Kristina Garde kommer till Tranås at the Fringe och presenterar här sig själv.


”Jag har skrivit de tre Karin Boye-böckerna som var den ursprungliga tanken — jag drömde att jag skulle skriva tre böcker om Karin Boye, 1976.

Jag har också hållit på med en blogg om Karin Boye, ”Jag letar efter Karin Boye” där jag skriver om olika personer och tankar, och efterkloka tankar.

Jag har väldigt mycket material kvar, som inte är publicerat.


Jag har skrivit en bok om de överlevande från koncentrationslägren, och den har kommit ut i två olika versioner och i en utökad version i Polen.

De böckerna är slutsålda, men det finns en förhoppning om att boken ska kunna komma ut i en ny reviderad version.


Böckerna innehåller dock bara en del av allt arbete jag gjort — jag letade ju efter 199 personer, och resultatet av det arbetet publicerades på Forum för levande historia.

Och det låg där i flera år, tills de ändrade på sin sida.

Men det arbetet finns kvar, och det finns tankar om att det ska offentliggöras på ett annat sätt.


Mitt arbete om Hiv/Aids har jag publicerat i en bok om de personer som jag träffade i Sverige, ”Det är få som talar om dem”.

Men jag har ju även intervjuat många människor i USA, och jag har en blogg som jag skriver, på engelska. Det arbetet är det enda arbetet jag kommer att fortsätta aktivt med.

Och som jag behöver slutföra.


Under så många år har jag tänkt att när det är klart, då ska jag leva och ta del av världen och andra intressen mera, och träffa människor.

Men åren har gått, och man vet inte om man får behålla sin hälsa, så att det där s e n kanske inte finns.


Jag är i sluttampen på en text till Lunds universitet, om ett föredrag som jag höll i januari på en konferens om flickor och kvinnor under Förintelsen. Vi som deltar ska skriva texter till en bok, och jag är snart klar med det.


Sen kanske jag kan pyssla med någonting på sidan om, och komplettera till min samling om Boye som ska gå till handskriftsavdelningen på Uppsala universitets bibliotek, Carolina Rediviva.

Och så kan någon annan forskare ta hand om det om x antal år.


Jag vill så gärna leva lite.

Jag har ägnat nästan 50 år åt Karin Boye, 43 år åt överlevande från lägren, 35 år åt människor berörda av Hiv/Aids.

Samtidigt som jag har jobbat för att förtjäna mitt levebröd.”


Pia-Kristina Garde möter du på Tranås at the Fringe tillsammans med Mats Granberg i ett samtal vi kallar Historier som aldrig tar; forskning som aldrig tar slut.

Fredagen den 5 juli klockan 11 på Tranås bibliotek.Comments


bottom of page