top of page

Lek, allvar och att våga vara professionell i konsten


Grundarna av Jönköpings Studio Silk möts i en improviserad föreställning med poeten Louise Halvardsson. Tranås at the Fringe har startat.


I Den sista drontens salong möts poeten Louise Halvardsson med Studio Silk-grundarna bildkonstnären Helena Boström och dansaren Stina Nilsson i en improviserad föreställning.


Genom action-måleri, dans och poesi speglar de den svenska diktaren och bildkonstnären Harriet Löwenhjelms liv och verk.


Den sista drontens salong handlar om de flerbottnade kamper som Harriet Löwenhjelm kunde möta som kvinna i en högadlig familj tidigt 1900-tal. Trion relaterar till överklasstristess och långa dagar som aldrig verkar ta slut. Men där finns också en nära relation till leken, de mångbottnade uttrycken och längtan efter att bara få finnas.


– Det som uppstår i våra föreställningar händer bara just den gången, ingenting är förutbestämt, berättar Louise Halvardsson.


Föreställningen karaktäriserar Studio Silk’s viktigaste syfte – att våga skapa en professionell plats för kulturutövare där fokus riktas mot tvärkonstnärlig och experimentell konst och kultur. Studio Silk är en mötesplats, en blandning av ateljé och scenkonstrum.


– Det är viktigt för att våga vara professionella och att det är den bilden vi skapar av oss själva. Vi vill såklart arbeta på olika nivåer, men vi tror att det är viktigt att skapa en professionalitet kring det vi gör. Detta är ju faktiskt vårt jobb.


Stina Nilsson har en flerårig relation med Tranås at the Fringe och Kultivera. Hon mötte själv Dominic Williams, litteraturansvarig på årets Tranås at the Fringe, via 2019 års festival i Tranås.


– Skapandet av Silk har byggt mycket på samarbete med Kultivera. Vi började med att använda oss av tomma affärslokaler under pandemin, både i Jönköping och i Tranås, förklarar Stina Nilsson och fortsätter:


– Vi använder oss av skyltfönsterna för att liksom ta den experimentella konsten till människor som vanligtvis inte söker upp den själva. Att göra konst i ett skyltfönster är som att vara i det offentliga rummet, utan att faktiskt vara det på riktigt.


Framförallt efter pandemin står många lokaler tomma, särskilt i mindre städer.


– Det är en ständig kamp för kulturutövare att hitta bra lokaler där man kan vara synlig till ett resonligt pris. Genom att vi använder tomma lokaler ger vi liv till platser som folk annars skulle passera obemärkt.


Till hösten, när mörkret har återvänt, planerar Studio Silk en föreställning i Jönköping som kombinerar ljusdesign och dans. Håll utkik i skyltfönstrena.



_______________________

bottom of page