top of page

Compass stage i Tranås – bjuder in unga att ta sina första karriärssteg

Compass är ett initiativ från ilDance som vill skapa ett tryggt hem för unga blivande professionella dansare. Det övergripande syftet är att väcka en genomgående förändring i det svenska klimatet för modern dans.


Israel Aloni, grundare av ilDance menar att det finns två primära problem idag.


Dels vet unga knappt om att det ens är möjligt att jobba som konstnär, oavsett vilket uttryck det är. Det finns inga organ eller institutioner som aktivt guidar unga människor som vill arbeta kreativt, trots att vissa kulturinstitutioner har det inskrivet i sitt verksamhetsuppdrag. Vi vill skapa struktur och visa hur man praktiskt kan göra.


– Den andra grejen är att det finns en idé om att man måste ha en viss konstnärlig utbildning, helst akademisk, för att vara verksam som dansare. Så är det inte, först är du konstnär, sen börjar du praktisera, menar Israel.


Compass handlar alltså om att erbjuda unga en hand att hålla när de tar de där första stapplande stegen mot ett liv som professionell dansare. I stället för att teoretiskt prata om konsten, vill Compass erbjuda ett praktiskt perspektiv och forum. Ett näste för de som vill testa på att flyga vidare.


I samarbete med Tranås at the Fringe har Compass haft ett open call där man uppmanat unga mellan 15-25 år att skicka in videobidrag med antingen pågående eller färdiga dansprojekt. Flera av bidragen valdes ut med intentionen att därefter kunna ge feedback och guidning framåt. Framförallt har deltagarna getts möjlighet att visa sina arbeten på scen, fysiskt ellet digitalt, under festivalveckan, tillsammans med ett efterföljande samtal om projektet.


Det känns så stort, för vi kunde verkligen känna att detta var avgörande för dem, säger Israel.


– Det är särskilt viktigt att vi också kan betala de här unga personerna, så att de verkligen känner att det är på riktigt och att vi tar dem på allvar.Julia Engborg
Kommentare


bottom of page