top of page

Storm Dunder kommer till Tranås: “Konst för mig är att den blir precis det jag behöver i stunden”

Storm Dunder är den visuella scenkonstnären som genom sin musik skapar alternativa världar där karaktärer får liv och tillvaron tillåts vara precis så komplex som den kan vara.– Jag tycker om att skapa ett koncept där det finns ett universum med särskilda regler, restriktioner och friheter som skiljer sig från den verklighet vi lever i här. Jag skapar de här karaktärerna och sen släpper jag dem fria.


På Tranås at the Fringe kommer hen att ge föreställningen Clown on the Fifth Floor som Storm har fått ett flertal priser för. 2019 gav hen föreställningen på Stockholm Fringe och belönades därefter med Nordic Fringe Network Award. Det var dessutom allra första gången som Clown on the Fifth floor visades i sin dåvarande helhet.

– Det var så otroligt validerande att mitt projekt verkligen betydde något. Under pandemin utvecklades konceptet och slutligen fanns där ett helt musikalbum som ackompanjerade den utvidgade showen om hur det kan vara att möta sina innersta rum. Föreställningen visades i sin slutgiltiga form på Reykjavík Fringe 2021. Projektet startade 2018, när Storm Dunder satt i sin lägenhet på femte våningen, någonstans i Hornstull. Hen började sakteligen ana en känsla av att vara isolerad från yttervärlden. Vissa stunder kunde hen till och med ifrågasätta huruvida världen utanför ens existerade. – Då trädde clownen fram, en karaktär som inte minns sin barndom och plågas av känslan av att sitta fast. Det är en varelse som befinner sig i en situation där den inte kan beskriva eller förstå varför den är där. Den är helt isolerad och överväldigad av sina egna känslor, berättar Storm. Senare samma sommar tar fler karaktärer form, the little ones, som minns det som clownen inte minns. Clownen får då möta aspekter och perspektiv av sin barndom, som hen inte varit i kontakt med tidigare. Omgivningen, den femte våningen, är clownens hela värld.

– Clownen tvingas då möta sig själv, knyta upp knutarna, söka svar. Vem låste in mig? Valde jag detta själv? Kan jag komma härifrån?


Men vad föreställningen handlar om är en subjektiv sak. Genom musiken och de visuella videoeffekterna vill Storm gärna utelämna detaljer. I stället vill hen skapa igenkänning i de stora dragen – i känslorna.


– Det handlar om att jag vill inte låsa berättelsen. När jag pratar om traumatiska händelser så undviker jag alltid specifika detaljer. Jag vill inte att det ska relateras till något som kan ha hänt, föreställningen är bara ett verktyg för mig och det hoppas jag också att den kan vara för publiken.

– Det är viktigt för mig att inte bestämma vad den ska betyda för någon annan. Jag tycker om tanken att jag släpper ut något i världen och så får den som upplever föreställningar låta den handla om det som just den personen behöver i stunden.Under föreställningen spelas videoklipp i bakgrunden. Bilderna som fladdrar förbi är fragment av det som sker i karaktärens inre värld.


– Hjärnan kan inte skilja på yttre verklighet och det som vi kallar fantasi. Och egentligen spelar det inte så stor roll om det som händer sker inuti hjärnan eller i yttervärlden, oavsett är det lika verkligt.


Att skapa nya världar handlar för Storm om att tillåta och ge rum för de längre, mer djuplodande berättelserna. Hen berättar att hen nästan alltid skriver musik med en tidslinje i huvudet och att det ofta behövs fler låtar för att beskriva tankarnas komplexitet. Det är således de stora koncepten hen vill åt. Men längtan efter andra världar bygger också på Storms önskan om att leva i en annan verklighet. Storm vill fortsätta låta fantasin vara en stöttande, varm famn – både i sitt skapande och i sitt vardagsliv. – Min fantasi har varit som en hjälpsam kraft som kunnat ta mig till en verklighet där jag känner mig trygg. Jag vill med de här skapade verkligheterna bygga en trygghet, inte bara för mig själv, utan också för karaktärerna och för folk som inte känner sig och heller inte är trygga.

Storm har en varm relation till fringekonceptet. Hen har, förutom tidigare nämnda festivaler, medverkat på Göteborg, Oslo och Turku Fringe.


– Det är otroligt härligt att det finns en festival som fokuserar på alternativ konst med en sådan blandning av uttryck. Det är en plats där alla får rum.


– När jag söker till en fringe kommer jag exempelvis aldrig oroa mig över hur de reagerar när jag berättar att jag är trans.


Skaparen av Clown on the Fifth Floor går nu på Kungliga Musikhögskolan där hen studerar musikproduktion. Utvecklingen av clownen och the little ones är färdig och utsläppt i världen. Nu väntar andra världar.

– Jag har börjat på en ny föreställning som jag vill testa i år. Jag har inget behov av att visa upp helt färdiga grejer, jag vill att den ska utvecklas tillsammans med publiken.

Missa inte Storm Dunder på Tranås at the Fringe:

6/7 - Gapskrattet - 16.45-17.45

8/7 - Babar, Bankgatan 1 - 22.30-23.30


Fotograf: Kirsti Urpa


Julia Engborg


Comments


bottom of page