När “at the Fringe” startade 2014 så kunde man kanske tycka att någonting saknades bland alla workshops, föreläsningar, poesikvällar och andra tillställningar som anordnades. Vad vore en kulturfestival med tyngdpunkten lagd på poesi och litteratur utan en förlagsmässa? Under festivalens gång kom frågan upp vid diverse möten med ledningen för “at the Fringe” och året efter, vid den andra festivalen 2015 kom mikroförlagsmässan med för första gången och har sedan dess varit en ständig punkt i programmet. Eftersom “at the Fringe” är en festival i det lilla formatet motsvarar givetvis förlagsmässan just det lite mindre formatet, och
likt “at the Fringe” som smög igång lite försiktigt 2014, intog mässan sin plats i festivalen året efter utan något större buller och bång, då med tyngdpunkten på lokala förläggare och författare. Längs vägen förekom det förstås småskavanker och diverse barnsjukdomar, men liksom “at the Fringe” har mässan med tiden vuxit upp, stadgat sig och funnit sin form och skulle numera kunna kalla sig för en etablerad mässa, om än, som sagt, i det mindre formatet.
Den som håller i arrangemanget är Magnus Grehn som själv driver sitt eget förlag Magnus Grehn Förlag och mässan hålls, lämpligt nog, på hans arbetsplats Tranås stadsbibliotek. Om man nu mot förmodan inte vet vad en mikroförlagsmässa är, kan man förklara det som små oberoende förlag, föreningar eller enskilda författare som visar upp sina alster vid respektive bord för besökare och förhoppningsvis köpare. Då utrymmet är begränsat kan inte mässan växa sig hur stor helst utan Magnus har låtit gränsen gå vid 25 förlag, vilket gör att mässan får en intim och gemytlig inramning.
Det här är då alltså fjärde året mässan hålls och sakta men säkert har den växt och utbudet har i år breddats. Från första början hade mycket av utbudet, förlagen och författarna, lokal anknytning och flera hade någon form av koppling till Kultivera (Magnus Grehn förlag, Populär Poesi m.fl.). Många andra sällskap och föreningar visade upp verk som ofta hade lokalhistorisk anknytning. Den lokala aspekten finns givetvis kvar men nu har allt fler förlag och författare baserade utanför Tranås hittat till mässan. Även genremässigt har mässan breddats då det kan nämnas att i år för första gången så finns skräck- och fantasygenren representerad vid flera bord av bland andra förlagen Marwa och Moloch.
Av de som kommer till mässan för att visa upp sina verk kan bland andra nämnas två förlag som arrangören Magnus Grehn gärna framhåller som personliga favoriter och inspirationskällor till sitt eget förlag. Fri Press, “det minsta förlaget med de största ambitionerna”. Ett förlag som verkat i många år och gett ut mängder av främst poesi, men även noveller och romaner. Ellerströms förlag som grundades 1983 och liksom Fri Press kan räknas till de större aktörerna bland de mindre oberoende förlagen. Grundaren Jonas Ellerström spelar för övrigt senare på kvällen med sitt återbildade postpunkband Blago Bung på Plan B.
Bland många andra förlag som dyker upp har vi Akfeo från Linköping som började ge ut skönlitteratur 2009 och från Malmö kommer fanzinet och förlaget Timglaset som har sina rötter i punkens gör det själv-kultur. Det finns även internationella inslag på mässan då förlag från Wales kommer finnas på plats, bland annat Iconau, som drivs av Dominic Williams som varit på alla Fringe-festivaler. Dessa och många fler kommer att finnas på plats under dagen då mässan hålls.
I samband med mikroförlagsmässan anordnas även Passion for words där författaren Kristian Lundberg och den walesiske nationalskalden Ifor ap Glyn är på plats och läser ur sina verk. Det hålls också en workshop på biblioteket som den belgiska barnboksförfattarinnan Joke Guns leder. Tiderna som gäller för mikroförlagsmässan är lördagen 7 juli, klockan 10-14.
Frank Bergsten
Comments