top of page

Filmfestivalen: Josh Weissbach samarbetar med ukrainska konstnärer

Den amerikanska filmaren Josh undersöker hur människor relaterar till platser, hem, sina adresser och vad som händer i oss när något externt drastiskt förändras. Platsen i sig är av stor betydelse, samtidigt är det genom kroppen som platsen upplevs, förklarar Josh.


– Det kan vara trauma, familjedysfunktion, plötslig död. Vad händer när en plats som känts som hemma inte längre känns hemtrevlig?


Projektet startade 2006 då Josh började samtala med sin farfar om hemmen han levt i. Farfadern kunde inte separera sina olika hem – barndomshemmet flöt samman med hemmet där han skaffade familj.

– De samtalen resulterade i min första Address-film. Jag har gjort upp emot 10 filmer på samma tema.

Josh är en av deltagarna i Tranås at the fringe filmresidens. Det är hans första filmresidens, trots att han har hållit på med film i mer än 15 år. – Med familj och dagjobb blir det svårt att delta i residens som ofta är flera veckor, 10 dagar passar perfekt för mig. Man hinner inte slutföra ett projekt, men det går att så ett frö till något, eller fortsätta med redan pågående idéer.


Tidigare i veckan fick Josh genom festivalen möta Nikita och Mariana, två ukrainska konstnärer, som i närtid upplevt ett radikalt avbrott i sina vardagsliv. Tillsammans har de tre utforskat hur den plötsliga fysiska osäkerheten påverkade deras känslor gentemot respektive hem.


– Mariana stannade i sin lägenhet på högsta våningen i ett femvåningshus, där de placerade ut madrasser längs väggarna. Plötsligt hade hennes hem blivit en plats som inte längre kunde skydda henne, berättar Josh.


Address-filmerna är ett utforskande av topoanalys, som enligt Gaston Bacherland är studiet av hur mänskliga identiteter relaterar till platserna i våra liv. Krasst förklarat handlar det om hur platserna förändras som koncept när identiteten är med om något omvälvande. – Särskilt fokuserar jag på trauma inom personliga sfärer.

Josh hade ingen aning om vad han skulle göra under filmresidenset och framhäver själv att han gärna göra andra projekt som inte relaterar till det omfattande Addresses-konceptet.


– Men det återkommer till mig i allt jag gör.Julia Engborg

Comments


bottom of page