top of page

Diktar om mötena och reaktionerna på fringen: “Det känns nervöst”

Peter Nyberg, poeten, översättaren och medgrundaren av Populär Poesi, har tagit sig an en daglig utmaning under fringeveckan i Tranås. Varje dag ska han skriva en dikt som en slags reflektion över de egna upplevelserna av kulturfestivalen.– Tack och lov fick jag till slut ihop något, säger han om den första dikten som mynnade ut i en slags fragmentarisk återblick av festivaldag nummer ett.


Genom den walesiska poeten Laurence James morgonpoesi fick han fatt om den första strofen, därefter bidrog varje föreställning och upplevelse till en egen strof, eller rad.


– Det handlar ju inte om att skapa ett prosareportage, mer om att jag vill förmedla en känsla, säger han och utvecklar:


– Mycket om fringe handlar ju om samtal, det som sker mellan programpunkterna. Det är just mötena jag vill fånga i de här dagliga dikterna, även om jag inspireras av en ordlös filmvisning vill jag med orden på något sätt få till det där allmänmänskliga.


Just konstfilmer menar han är tacksamma att reagera på. Han nämner särskilt en av filmresidensets deltagare, Josh Weissbach, med filmen The Addresses Description.


– Det är viktigt för mig att inte sno någons språk och att hela tiden försöka hitta min egen reaktion på något. Samtidigt så vet jag ju att film och ord är två olika verktyg och att de egentligen inte kan översättas sinsemellan. Som en del i den dagliga poetiska dokumenteringen av Tranås at the Fringe ska konstnären Karl Larsson fotografera festivalen från sitt och kamerans perspektiv. Dikterna och poesin ska sedan paras samman. Slutligen ska utmaningen resultera i en bok där foto och poesi tillsammans utgör en i någon mån sammanhängande dokumentation av årets festival.


Upprinnelsen till idéen om en daglig fringedikt är en poesiutmaning som Peter själv deltagit i. Mellan juni 2021 och juni 2022 läste 14 poeter sex dikter varje dag för att sedan skriva en daglig dikt som en respons på läsningen.


– Det skapade en enorm kreativ kraft hos oss.


Kontinuitetens inneboende förmåga att skapa struktur och ett mjukt regelverk gör att skribenten plötsligt finner sig i en rörelse som bara fortgår.


– Det är som att man skapar en rytm som det bara är att hänga på. Särskilt avgörande är det att avsätta daglig tid för något oavsett vad.


Vill du höra mer om den ett år långa poesiutmaningen och hur mjuka regelverk kan påverka den kreativa processen? På Lördag ger Peter Nyberg sin Passion for Words-föreläsning på Tranås bibliotek klockan 12:00-13:00.Julia Engborg


Comentarios


bottom of page