top of page

Återvinner ord – den danska Poesibussen på Tranåsbesök

Den lila minibussen är fylld med poesi. Poesi som redan finns och poesi som väntar på att bli skriven – eller klippt. Av en slump hamnade den lilla lyrikvanen från Köpenhamn på Tranås at the fringe.– Vår stora agenda är att sprida poesi, att ta ner den från de där höga piedestalerna där vi placerat den och göra den tillgänglig och folklig, berättar Liv Ea som är på genomresa med bussen.


Poesibussen är ett initiativ som drivs av Poesins Hus i Köpenhamn vars högsta syfte är att visa poesins relevans och potential som förändringskraft.


– Det handlar om att göra poesin mobil, att låta poesin komma till människor. Visa vad poesi kan vara och hur en själv kan närma sig att skapa egen lyrik.


Busspoeterna har en anspråkslös inställning till vad poesi egentligen är och Liv själv hävdar att strävan efter originalitet ibland måste skrotas. Hon förespråkar en slags cirkellogik när det kommer till skrivande – på samma sätt som det hållbara samhället måste bygga på cirkulära system kan också poesin finna inspiration i det återkommande och redan använda.


– Jag tror att ord kan och bör återanvändas, allt behöver inte vara så nytt och häpnadsväckande hela tiden. Det är därför jag började med cut out poetry, säger Liv Ea och förklarar vidare.


Cut out poetry är en metod som helt enkelt bygger på att klippa och klistra med ord från böcker och tidningar. Istället för att själv skapa från grunden, utgår hon från ord som redan använts i andra sammanhang.


– Jag har alltid velat skriva men har känt mig blockerad av prestation och att det måste vara på ett visst sätt, när jag började använda redan skrivna ord för att sedan skapa dikter av dem, var det något som förändrades.


Liv pratar om hur den fysiska aspekten är avgörande, själva klippandet och klistrandet, men också att få vara i barnslig lekfullhet. – Det är ett hantverk, till skillnad från när jag bara sitt med min dator och skriver något.


Poesibussen ger gratis workshops både kring hur en kan närma sig att läsa poesi för andra och om hur en skapar ett eget sätt att skriva på. Framöver planeras en resa till Island och nästa år blir det Europaturné.Julia Engborg

Comments


bottom of page