top of page

Artister

 

Följande poeter, dansare, musiker, sångare, skribenter, föreläsare, akademiker, journalister, aktörer, skådespelare kommer att framträda under Yeats at the Fringe mellan den 25 sep – 4 okt 2015.

Dominic Williams

Dominic Williams kommer ursprungligen från dalarna i Södra Wales Coalfield. Han är författare och poet som sedan tjugo år har den lilla fiskebyn Ferryside på Twi Mynning som bas för sin verksamhet. Härifrån driver han sitt förlag, Iconau Books. Williams var 2010 med och grundande den samhälls-orienterade organisationen write4word. Tillsammans med vännen och poeten Denis Collins inrättade han Wales Irland Spoken-word och Poetry Alliance (WISPA). Dominic Williams fungerar som Master of Ceremonies för en av Västra Wales mest etablerade Spoken Word evenemang: Poem and Pints at the Queens. 2012 samordnade han Coracle-projektet men var också grundare till Dinefwr Literatur Festival. 2006 organiserade Dominic Williams den veckolånga Welsh Writing for the World Festival på olika platser i New York. För närvarande är Williams med i redaktionsrådet för New Welsh Review, Wales främsta litterära tidskrift. 

Malte Persson

Malte Persson från Berlin. Han debuterade 2002 med romanen Livet på den här planeten och har därefter etablerat sig som en av de mest egensinniga författarna och poeterna i Sverige. Hans sonetter om Stockholms tunnelbana Underjorden blandar nutida konceptskrivande med det traditionella versmåttet och har fått lovord. Han är också verksam som litteraturkritiker, bloggare och debattör.   

Anisur Rahman

Anisur Rahman (f. 1978 i Bangladesh) är poet, dramatiker, romanförfattare, essäist. journalist, litteraturkritiker och översättare. Han är medlem i Sveriges Författarförbund, Sveriges Dramatikerförbund och hedermedlem i svenska PEN. Han sitter i programmet och referensgruppen för Litteraturcentrum Uppsala (www.litteraturcentrum.se).

 

 

Anisur Rahman har nyligen belönats med prins Wilhelms stipendium 2013 från Svenska PEN.

Han bor för närvarande i Uppsala, Sverige, där han var fristadsförfattare mellan 2009 och 2011. Rahman har utbildat sig på bengali och engelska språket och läst litteratur, historia, film och teater vid University of Dhaka och Stockholms Universitet. Han arbetar med kreativt skrivande vid Studiefrämjandet i Uppsala

Anisur Rahman debuterade 2003 med diktsamlingen ”Empty Glass” och skriver på bengali, engelska och svenska. ”Sex årstider” [Six Seasons] är hans första diktsamling på svenska. Som dramatiker har Anisur arbetat för teatrar i Bangladesh, Norge och Sverige, Svensk Radio och NRK Norsk Radio. Smockadoll är hans svenska förlag och Dracopis Press är hans internationella förlag. Anisur Rahman bidrar med prosa och poesi i olika tidskrifter i olika länder till exempel Bangladesh, Finland, Norge och Sverige i synnerhet Upsala Nya Tidning, The Weekly Holiday, och The Finland Times.

I Bangladesh, Sverige, Norge och USA, har han författat ett antal böcker, både prosa och poesi. Han har översatt verk av ett antal klassiska författare som Franz Kafka, Henrik Ibsen och Tomas Tranströmer till Bengali. Rahman var residensförfattare på Voksenåsen, det svenska centrumet för kultur i Oslo och vid centrum för Ibsenvetenskap vid universitetet i Oslo 2011. Han var också gästföreläsare om Ibsens poesi vid universitetet i Sor Juana (Universidad del Claustro da Sor Juana) i Mexico City 2006.

Anisur Rahman är också initiativtagare till flera litterära festivaler i Uppsala län, till exempel internationella modersmålsfestivalen, fristadsfestivalen, Litterära vårfestivalen, litterära vinterfestivalen, tågpoesiprojektet och busspoesiprojektet. Hans litterära initiativ har tagits med i den regionala kulturplanen 2013-2014 för Uppsala län och uppmärksammades av Svenska Kulturrådet, Svenska Akademin och Nordiska kulturfonden.

Jamie Sturrock

Jag är en skotsk sonisk konstnär, artist och regissör som vill sudda ut gränserna mellan mina discipliner och att utforska områden som avsikt, energiska prestanda, micro koreografi och vibrations sammansättning utanför människans hörselområde.
Är konstnärlig ledare och skapare av Water Ghosts, en andlig ritualceremoni som genomsyras av vördnad av vatten och formas kring ljudkonstprestanda improvisationsteknik.
Jag expanderar och drar ihop min praktik som behövs, har nyligen expanderat till rörelse, dans och varaktighetsprestanda. Min ideologi och filosofi härstammar från min fortsatta prospektering i gitarr disciplin, undervisning och underlätta workshops som handlar om upplevelsen av ljud och vår egen neuromuskulära relation.

Joakim Becker

Joakim Becker från Tranås. Bokdebuterade 2013 genom Magnus Grehn förlag. Joakim Becker gav ut en Broadside poesi 2015 på Magnus Grehns förlag. Har skrivit poesi lite sporadiskt sedan början på 90 -talet.  Jag är 41 år och lever och verkar i Tranås. Jag skriver korta slagkraftiga dikter som oftast inte målar upp naturen. Jag håller mig mer åt det naiva. Ibland förvånas jag av pennan, när det inte blir som jag tänkt, utan mycket bättre. Den känslan är så behaglig, och det är den som får mig att alltid ha pennan beredd. Vi har planer på att publicera bok nummer två i ordningen

Maria Christine Hölzer

Författare av två diktband MELLAN LJUS OCH MÖRKER och SJÄLENS SAMTAL och boken SOZIALE KUNST på tyska och spanska Och konstnär av utställningen Social Konst med 44 bilder (utställningar i Heda, Skeppsholmen Stockholm och Söderköping) arbeta på den svenska utgåvan av Social Konst.

 

Två lyrikpublikationer 2011 och 2014 i den internationelle specialutgåvan av

Brentano- Gesellschaft Frankfurter Bibliotek

Henry Bronett

Henry Bronett från Stockholm. Föddes och växte upp på en cirkus. Efter att ha studerat vid scenskolan har Henry arbetat som skådespelare, regissör, filmclown, teater, teve, cirkus och opera. Hans första poesibok publicerades 2006, hans andra 2013.

Inês Lampreia

Inês Lampreia föddes i Lisabon 1979 men växte upp i södra Portugal, i Alentejo-området. Hennes första novell Days in the diving suit publicerades 2010 av Pasárgada Editions. Ett år senare vann hon novellpriset Alentejo House Award med Five finger of Cork. Utöver skönlitteratur skriver hon skådespel och ”visuellt skrivande”. Inês har arbetat som journalist, varit exekutiv direktör för filmfestivaler och kulturproducent, men har också praktiktiserat i områdena ”visuell poesi”, språkkoder och mediautbildning.

Tord Ericsson

Tord Ericsson från Norra Vi. Har under sin karriär varit skolledare men också utkommit diktböcker och faktaböcker om emigranterna till USA. 87 år gammal gav han ut diktboken Dagar för liv. Därförinnan har han givit ut tre diktböcker. 

Peter Nyberg

Peter Nyberg från Tranås. Är chefredaktör för tidskriften Populär Poesi. Arbetar som gymnasielärare i svenska, historia och religion på Holavedsgymnasiet i Tranås och är litteraturvetare hos Litteraturcentrum Tranås. Han skriver och framför poesi och prosa samt arrangerar litterära evenemang.

Zurab Rtveliashvili

Zurab Rtveliashvili från Georgien. Han föddes i Kazakstan 1967 men växte upp i Georgiens huvudstad Tbilisi. Han började skriva dikter på georgiska redan i nioårsåldern men tog sedermera universitetsexamen i rättsvetenskap innan hans dadaistiska tendenser fick ta överhanden på 1990-talet. 

 

Hans civilt olydiga texter agerade 2003 både startskott och ledmotiv till den pacifistiska »Rosenrevolutionen» i Georgien. Under de följande åren hann han även med att ideligen arresteras för sina framträdanden samt avtjäna ett kortare fängelsestraff som samvetsfånge. Europadomstolen dömde 2012 staten Georgien för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna på ett flertal punkter gentemot Zurab Rtveliashvili. Som poet är han emellertid alltjämt bannlyst. Poesins diktatur, som skulle bli hans fjärde diktsamling, låg 2010 färdig för tryckning på ett förlag i Georgien, men stoppades av myndigheterna. 

 

Zurab Rtveliashvili är sedan 2009 bosatt i Stockholm.

Magdalena Kovac

Magdalena Kovac Nöjd (1981) född och uppvuxen i Jönköping. Läst poesi på scener i hemstaden sedan 00-talet. Vemodig och pessimistiskt lagd med glimten i ögat, tror inte på nåt. Hoppas på allt.

Meg Lyons

Meg Lyons, från England, har ett arbetsliv som förskollärare bakom sig, hon har studerat idéhistoria, engelska och amerikansk litteratur vid Uppsala universitet. När Lyons pensionerade sig 2012 fann hon tid att skriva. Hon har skrivit två ungavuxna-romaner som delvis är baserade på de egna erfarenheterna i dans- och modellvärlden. Hon har också skrivit om W. B. Yeats och "The Golden Dawn", Madame Blavatskys teosofiska sammanslutning i London. Under Yeats at the Fringe kommer hon vara med i Beat-festivalen. 

Jessica Johansson

Jessica Johansson är född 1985 och bor i Stockholm. Hon är skribent, poet, bloggare och debuterade 2013 med den skönlitterära romanen "Thrillerliv". Hon publicerar även en teckning om dagen i seriestil på gillasidan "En miljon ledsna flickor" på Facebook. Hon är en del av poesikollektivet La poème kalashnikov.

Nina Ahlzén

Poeten och skribenten Nina Ahlzén föddes i Göteborg. Bland annat har hon publicerat tre samlingar med poesi och medverkat i en flera antologier, till exempel The concept of interception Masspoem Series. 

Hennes första roman,Träsk, gavs ut i maj 2015 och hon arbetar just nu på en ny roman.

Jan Myrefelt

Född i Kalmar i början på 50-talet. 

Efter min skolgång tog jag arbete inom sågverks - och skogsindustrin och därefter gjorde jag lumpen som kustjägare. I resten av mitt yrkesliv har jag arbetat som rörmontör.  

 

Mitt intresse för naturen, skogen med sitt väsen och skogsfolk har följt mig i mina texter. Skogen fångade mig och blev mitt hem. Som bosatt på båtsmanstorpet Rullamålen får jag uppleva naturmystikens tidlösa rymd. 

 

Jag kom ut med min första diktsamling ”mellan HIMMEL och JORD” 2014. Nästa diktsamling beräknas komma ut till våren 2016. 

 

De som läst mina texter menar att det är kontrasterna som skapar värde och känsla. En av mentorerna på skrivarskolan tycker att jag har en egen stil och egen lyrisk värld där mina dikter tar form.

Niklas Lindberg

Niklas Lindberg från Linköping. Gymnasielärare i svenska som i vinter debuterar med sin första skönlitterära roman Förvillskelse. Har det senaste året skrivit visor som bygger på romanen, och kommer under ordfesten att framföra dessa tillsammans med arrangören och producenten Henrik Sundqvist och kompmusiker. Yeats at the Fringe kommer Niklas några låtar tillsammans med Henrik i konstellationen "Lindberg & Sundqvist"

Niklas Odelholm

Niklas Odelholm, basist. Spelar oftast jazz, soul och rnb. Bor i Linköping, uppvuxen i Örebro. Kompar "Lindberg & Sundqvist".

Please reload

Mel Perry

Mel Perry föddes och växte upp I den vackra walesiska regionen Pembrokeshire. Efter att ha studerat i London och Leeds i England flyttade hon tillbaka under tidigt 80-tal, för att arbeta och skaffa familj i grannregionen, och tillika vackra, Carmarthenshire. Mel inspireras av en mängd intressen, vilka fungerar som ingångar till hennes poesi. Genom en symbolvärld som tar sin utgångspunkt i fåglar och växter i naturen, byggnaders atmosfärer och ljudet från tåget som korsar hennes hemstad, har Mel byggt upp ett kroppsligt sätt att tala om kärlek, förlust och förnyelse. Mel läser regelbundet vid lokala Spoken Word-evenemang. Hon har blivit känd för att i poesins form berätta om gamla uppträdanden vid dessa event. Mel har fått tre noveller och en del poesi publicerat i lokaltidningar. Hon utvecklar sin skriv- och framträdandetekniker och inspireras av andra författare.

Anthony Jones

Anthony Jones är poet, från västra Wales, arbetar på sin MA i kreativt skrivande vid University of Wales Trinity St David. Han är styrelseledamot i write4word, ett litterärt företag som arbetar för det talade och skrivna ordet. Han grundade “Poems at Pints at the Queens”, som presenterar verk varje månad i hans hemstad Carmarthen. Det har blivit en populär fixtur i väst-Wales konstscen, och har presenterat internationellt kända gästskribenter sedan starten 2010. Han har publicerats i väl mottagna antologier och arbetar på sin första diktsamling.

Maria McManus

Maria McManus föddes I Enniskillen, på norra Irland 1964. Hon är poet och dramatiker. Efter den 27-årig karriär inom hälso- och sjukvård arbetar hon sedan 2012 som konstnär.

The Moon. A Plane. A Crow skrevs 2014 som en hyllning till Georges Perec. Marias diktböckerWe are Bone (Lagan Press 2013), The Cello Suites (Lagan Press 2009) har blivit musiksatta och inspelade av cellisten Tom Hughes. Reading the Dog (Lagan Press 2006) var tvåa i 2007 års Strong Award vid Poetry Now International Festival och blev också nominerad till 2007 års Glen Dimplex New Writers Award.

2008 och 2012 belönades hon med Arts Council individual artist award. 2005 tilldelades hon det Bedell Scholarship for Literature and World Citizenship, av the Aspen Writers’ Foundation, Colorado USA. Under 2008 samskrev hon pjäsen Bruisedför Tinderbox Theatre Company. År 2006/07 var hon anställd dramatiker för Tinderbox. Tidigare teatermeriter är bland annat His n Her’s and Nowhere Harder  (2006) för Replay Theatre Company och The Black-Out Show (2006) för Red Lead Arts. En manusanpassning av sekvensen Aill na Searrach; Leap av Foal, utvecklades under 2013 med NI Screen.

Residencies som Maria McManus medverkat i: Clones Arts Studio, The Tyrone Guthrie Centre, Inishlacken Project Connemara, Koldemo Sverige, Antibes, Frankrike.

Muhammad Samad

Muhammad Samad från Bangladesh. Han hade en central roll vid Bangladesh frigörelse från Indien och är en högt aktad medborgare i landet. Samad har givit ut en stor mängd poesiböcker vilken erhållit flertalet priser. Som forskare har Muhammad Samad undersökt hemlandets sociala strukturer och de fattiga klasserna. Han har också varit gästprofessor vid Winona State University i USA. 

Kristian Carlsson

Kristian Carlsson från Malmö. Driver Smockadoll förlag, arrangerar litterära evenemang och är både poet och prosaförfattare. Han har givit ut 23 böcker sedan debuten 1996. Den senaste heter Rudimentär//Avfärda och kom 2015. Han har även en rik produktion av översättningar. 

Cyntia Botello

Cyntia Botello, curator och producent till ScreenDance Festival i Stockholm, presenterar vinnarna till online tävlingen 60secondsdance där hon är co-producent i samarbete men Finland och Danmark. 

Medverkar under festivalen med Vernissage: 60secondsdance - en 60 sekunders dansfilmvisning

Bengt O Björklund

Bengt O Björklund från Stockholm. Deltog i Dylan Thomas Literary Residency 2014. Han är poet, journalist, fotograf, musiker, författar och konstnär.  1968 hamnade han i fängelse i Istanbul tillsammans med andra internationella konstnärer, poeter och musiker. Det var där han började sin skapande verksamhet. Hans skrivande har två huvudlinjer: en självbiografisk och en filosofisk.

Gürkan Ozturan

Gürkan Oztaran kommer från Turkiet och har engagerat sig i kvinnors rättigheter i hemlandet. menar att unga kvinnor i Turkiet är gravt förtryckta. Deras tankefrihet är begränsad både genom lagen, genom lokala normer och genom att de hotas om de tar för stor plats. Under festivalen kommer han att tala om mänskliga rättigheter för kvinnor och om projektet tillsammans med Kultivera och Litteraturcentrum Tranås med att låta kvinnliga skribenter från Turkiet uppleva och ta del av den relativa svenska normfriheten för kvinnor. 

Carsten Palmer Schale

Carsten Palmer Schale, från Orust, är i huvudsak sociolog och filosof, men har också grundläggande kompetens inom naturvetenskap. Han har varit forskare i ett halvt dussin länder, bland annat som gästprofessor i missbrukssociologi i Canada och USA. Under senare år har Palmer Schale också publicerat en relativt omfattande serie essäer om litteratur, filosofi och religionsfrågor samt en kvartett diktsamlingar. Under Yeats at the Fringe kommer han att läsa sina egna dikter och vara med i Beat-festivalen. 

Gatuduvan

Gatuduvan, född 1980, är uppvuxen i södra Stockholm. Han har levt ett kringflackande liv med penna och papper som enda fasta punkt. Han är en del av poesikollektivet La poème kalashnikov och har gett ut ett flertal stencildiktsamlingar. 2014 kom diktsamlingen "Att alltid bära källaren och alltid se stjärnorna" ut på Fri press. Han publicerar regelbundet dikter, fotografier och konstverk på gatuduvan.se. Han är under året aktuell med en ny diktsamling samt en skiva med poesi till musik.

Mats Hansson

Mats Hansson har en fil.kand med litteraturvetenskap som huvudämne och har jobbat som fritidpedsgog i skolan, chef inom omsorgen. 

Har ett förflutet som slaktare och charkuterist och har gått den långa vägen från konsten att göra en förstklassig falukorv till att avhandla och genomlysa Stig Dagerman. 

Förekommer då och då som skribent i tidningar och tidskrifter och med dikter i en del antologier. 

Vann PopulärPoesis lyriktävling i december 2014, fick andra pris i poeter.se:s dikttävling 2015, och har under 2015 gett ut diktsamlingen SVART KAFFE som han tillägnar sin avlidna fru.

Eva Ermenz

Eva Ermenz från Stockholm. Hon Skriver lyrik och prosa och arbetar som frilansskribent, manusredigerare, föredragshållare och skådespelare. Eva Ermenz har ett tjugotal verk bakom sig. Hon är mycket inspirerad av haikudiktning. Under festivalen deltar hon under Poesiafton 1 den 28 september. 

Teater Jarmo

Teater Jarmo är en fri teatergrupp med säte i Tranås. Vi har bedrivit verksamhet sedan 2004 och har en egen scen på Ängarydsgatan. Teater Jarmo har under åren producerat teaterföreställningar, intervjukvällar, litteraturaftnar och readings. Vi har också gett teaterkurser för barn. Vi har satt upp verk av bland annat August Strindberg, Harold Pinter och Lars Ahlin men även en rad egna produktioner som Sergej vill bli trummis, Stilla byte och Fakir Anderssons underliga torsdag. Teater Jarmo har också samarbetat med kvinnojouren Helga. Teater Jarmo består främst av Lasse Johansson, Anna Larsson, Joakim Ahlstrand, Arne Sandahl och Carl-Johan Larsson.

Kjell Johansson

Kjell Johansson från Tranås, arbetar som gymnasielärare i svenska och historia på Holavedsgymnasiet. Har periodvis ägnat mycket tid åt teater, poesi och andra sköna konstformer. Livet som ungdomstränare i fotboll lämnar snålt med utrymme åt det konstnärliga men njuter av de tillfällen som bjuds.

Julia Olivera & Héctor Martinez

Julia Olivera från Honduras. Poet, författare och människorättsaktivist.

 

Héctor Martinez från Mexiko. Konstnär och fotograf.

Erika Engdahl

Erica Engdahl är och har varit estradpoet i 10 år. Hon är skåningen som flyttade till Småland och vände den musikdominerade kulturscenen i Växjö upp och ner genom att vara den som inte uppträder med musik. Hon har läst på hustak och torg och tåg och i parker och på bibliotek och pubar och caféer och i biosalonger och vid demonstrationer och valrörelser. I januari 2015 gavs hennes första bok, här är alla nya med varandra, ut på Korpulent Förlag. Hennes texter levereras med all energi hon har i kroppen och de handlar om vardagen, om stress och press, om akademin, om deltidsjobb och om att försöka hitta sig själv.

Jonathan Svensson

Jonathan Svensson från Linköping. Spelar trummor och rytminstrument som hobby, i fasta band och projekt främst inom soul, r'n'b och jazz. Kommer ursprungligen från Älmhult. Kompar "Lindberg & Sundqvist".

Henrik Sundquist

Henrik Sundqvist kommer från Linköping där han bott i hela sitt liv, förutom året han utbildade sig till pianostämmare i Leksand och i Stockholm. Han jobbar nu med språk och litteratur på Linköpings universitet och har under de senaste tjugo åren även jobbat som musiker i olika sammanhang. Musikkarriären började med Cloudberry Jam som turnerade på platser som Skandinavien, USA, Japan och England, vilket renderade två guldskivor under karriärens topp. De senaste åren är det dock bandet Twaine som står i centrum för hans kreativitet som låtskrivare och textförfattare, och nu i höst beräknas andra skivan vara färdig för release. Det senaste året har Henrik även jobbat som arrangör och producent till Niklas Lindbergs visor, vilka bygger på hans debutroman. Under Yeats at the Fringe kommer Henrik att framföra några låtar med Twaine och även några låtar tillsammans med Niklas i konstellationen "Lindberg & Sundqvist"

Please reload

bottom of page